Çekiç Magazin

SON DAKİKA

EKBER SÜRSAL’IN ‘’KENT KATMANLARI’’ SERGİSİ ARTGALERİM KARAKÖY’DE AÇILDI

BİÇİM VE İÇERİK OLARAK ÇOK KATMANLILIĞA AÇILAN ‘’KENT KATMANLARI’’ 9 ARALIK’A KADAR ARTGALERİM’DE Heykeltıraş Ekber Sürsal, ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği çalışmalarını 16 Kasım’da Artgalerim Karaköy’de sanatseverlerle buluşturdu.
24 Kasım 2023 | 42 kez görüntülendi.
EKBER SÜRSAL’IN ‘’KENT KATMANLARI’’ SERGİSİ ARTGALERİM KARAKÖY’DE AÇILDI

BİÇİM VE İÇERİK OLARAK ÇOK KATMANLILIĞA AÇILAN
‘’KENT KATMANLARI’’ 9 ARALIK’A KADAR ARTGALERİM’DE

Heykeltıraş Ekber Sürsal, ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği çalışmalarını 16 Kasım’da Artgalerim Karaköy’de sanatseverlerle buluşturdu. Tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle yaratılmış eserler hem biçim hem içerik olarak çok katmanlılığa açılıyor. Sürsal’ın ‘’Kent Katmanları’’ Sergisi 9 Aralık 2023 tarihine kadar sergilenmeye devam edecek.

Heykeltıraş Ekber Sürsal “Kent Katmanları” adını verdiği tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle oluşturulmuş olan eserlerini Artgalerim Karaköy’de geçtiğimiz hafta yapılan açılışla sanatseverlerin beğenisine sundu.

“Her şeyi bir arada tutan şey boşluktur” diyen John Berger’dan ilham alan Sürsal, geri dönüşüm malzemelerini değerlendirerek ve girift biçimde istiflediği illüstrasyonları cisimleştirerek yaratmış eserlerini. Cesur ve baskın renklerle heykele dönüştürdüğü bir yapıt serisi olan ‘’Kent Katmanları’’ eserlerin bütününe bakıldığında sembolik bir kurgu öne çıkıyor.

Eserlerinde poliüretan türevi ve gelenekselin dışında iki malzemenin bir araya gelerek oluşturduğu ‘’Eva’’ adı verilen ‘’Etil Vinil Asetat’’ gibi sıra dışı malzemeler kullanan Sürsal’ın bu serisi büyük boyutlarıyla tezat oluşturacak kadar hafif.

YARATTIĞI FORMLAR İZLEYİCİYE KENDİ HİKAYELERİ İÇİNE ÇEKİYOR

Meydanları, caddeleri, tarihi yapılarıyla bunlara eklenen binalar yığınıyla yaşadığımız kentlerde hep imgelerin peşindeyiz. Akıp giden yaşamı her birimiz kendi bakış açımızla izliyoruz ve kentin sokaklarından her seferinde bambaşka izlenimlerle geçiyoruz. Üst üste geçirilmiş giysiler gibi katmanlarla yüklü yapıları uydu mu uymadı mı diye sorgulamıyoruz. Ekber Sürsal, ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği sergisinde karşımıza koyduğu girift formlarla, kendi rehberliğimizde kişisel bir imge yolculuğuna çağırıyor bizi.

Sürsal, Kent Katmanları’nın içine bazen bilinçli, bazen sezgisel olarak yerleştirdiği objelerle, iç içe geçmiş sayısız öykü malzemesi sunuyor izleyicisine. Bir hikâye anlatıcısı olmaktansa, yarattığı formlarla izleyiciyi kendi hikâyeleri içine çekmeyi tercih ediyor.

EKBER SÜRSAL kimdir?

İstanbul’da 1971 yılında doğan Ekber Sürsal, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olmuştur. ABD’de Wichita State Üniversitesi’nde mesleki gelişimi için çeşitli heykel atölye çalışmalarına katılan sanatçı, 1997 ile 2001 yılları arasında reklam sektöründe, 2001 ile 2007 yılları arasında Skala, Artist ve Art Life dergilerinde, sonrasında post prodüksiyon alanında, re-touch sanatçısı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

2009 ile 2010 yıllarında Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Ana Dalı’nda, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans programına devam eden Sürsal, Prof. Halil Akdeniz’den resim ve Yrd. Doç. Bülent Çınar’dan Heykel dersleri almıştır. Yüksek Lisans Tezini “El Greco ve Francis Bacon’ın, Varlık ve Zaman Bağlamında Deformasyon İlkesine Yönelik bir Analoji” konusu üzerine tamamlayan sanatçı, birçok sanat seminerine de katılmıştır. 

Sanatçı halen İstanbul’daki kendi atölyesinde heykel ve resim çalışmaları yanında, rölyef, obje ve aydınlatma tasarımları yapmakta, aynı zamanda inşaat sektörüne özel sipariş tasarımlar üretmektedir.

Yayınları:

  • Ekber Sürsal, “Julia Fullerton-Batten”, varlık ve zaman kavramları üzerinden bir konuşma, Akademi Art, Sayı: 2, s. 32-33 (2010)
  • Ekber Sürsal, “Francis Bacon’da Zaman Sıçraması Üzerine”, Sanat Art Kunst, s. 12-13 (2011)

Sergiler:

  • Galeri Selvin Heykel Sergisi 2019
  • Art Contact Fuarı, İstanbul 2022
  • Akeramos Sanat Merkezi, Bursa 2023

Projeler:

  • YBM Tasarım-Faruk Hastanesi, Kuzey Irak. 26×3.55 m cam indirme Su Temalı Kompozisyon. Aralık 2012.
  • YBM Tasarım-Entes. 110×560 cm cam indirme duvar pano çalışması. Ekim 2013.
  • TOSB-Sosyal Tesisleri. 20×9 m, Özgürlük Temalı Kuşlar Rölyef Çalışması. Temmuz 2016.
  • İyi Ki Üsküdar Var- Engelsiz Yaşam İçin Sanat Birleştirir Projesi: Proje kapsamında bahçe, sosyal alanlarda geri dönüşüm malzemesi kullanarak yapılan sanatsal çalışmalar. Mayıs 2017.
  • Maksimum Kontak-Otel odaları duvar aksesuarları çalışması, Antalya. Kasım 2018.
  • İstanbul Cerrahi Hastanesi- Nazar Boncuğu Aydınlatma Çalışması. Mayıs 2019.
  • Ataköy Konakları- 4x150x370 cm Geometrik Rölyef Çalışması. 10x65x300 cm Üçgen Rölyef Çalışması. Eylül 2019.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ