Çekiç Magazin

SON DAKİKA

BAB Architects Tasarımı Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlük Binası Tamamlandı

02 Ağustos 2023 | 36 kez görüntülendi.
BAB Architects Tasarımı Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlük Binası Tamamlandı

Ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdikleri farklı ölçeklerdeki mimari ve iç mimari ofis projeleriyle tanınan BAB Architects, Anadolu Ajansı’nın İstanbul’daki Genel Müdürlüğü Binası’nın iç mimari tasarımında yayıncılık dünyası ile ilgili teknolojik ve alt yapısal konuları çözüme kavuştururken kurumun prestijini ve yenilikçi vizyonunu da yansıtan bir dil kullanmış.

İstanbul merkezli mimarlık ve iç mimarlık ofisi BAB ArchitectsAnadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlüğü ve Açık Ofisi projesinin iç mekanlarını tasarladı. Üç bodrum kat, zemin kat ve 12 normal kat olmak üzere toplam 15.000 metrekare inşaat alanına sahip olan yapının tüm iç mekan tasarımlarını ve kontrolörlüğünü gerçekleştiren BAB Architects yapının iç mimari konseptini kurgularken ortaya koyduğu tasarım, mimari planlama ve çözümlerin yayıncılığı da içine alan teknolojik ve alt yapısal konular dahil olmak üzere kurumun prestijini ve yenilikçi vizyonunu da yansıtmasını amaçlamış. Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlüğü ve Açık Ofisi, üst yönetim katı, açık plan ofis katları, bina ana giriş ve personel giriş lobileri ile kafe-bistro, mini amfi, seminer alanı, spor salonu, mescit gibi ortak alanların konumlandırıldığı zemin ve bodrum katlar olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor.

Üst yönetim kat konsepti; açık gri ve tonlarının dengeli şekilde mat ve parlak yüzeyler halinde kullanılmasıyla oluşturulan yalın bir arka plan üzerine sofistike ve aynı zamanda Amerikan ceviz mobilya yüzeyler ve duvarlarda kahve tonlarda tekstil tabanlı vinil dekoratif duvar kağıtlarının kullanımıyla katın ağırlığını da koruyan bir yaklaşım ile geliştirilmiş. Mimari planlamada yönetim odalarının kat planının cephe yönlerine yeterli boyutlarda yerleştirilmesinden sonra geriye kalan geniş ortak alanda BAB Architects mimarları tarafından ‘cam fanus’ adı verilen bir bekleme alanı oluşturulmuş. Katın merkez aksında konumlandırılan bu eliptik bekleme alanı aynı zamanda kat sirkülasyonuna yön veriyor. Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlüğü ve Açık Ofisi projesinin kat genelinde de yer verilen kapsamlı bir peyzaj proje ile fanus içerisi aynı zamanda canlı bitkilerle öne çıkartılmış ve katta yeşil, rahatlatıcı bir ortam yaratılmış. Bekleme alanının tam üst hizasında ortadaki bu eliptik formun bir yansıması olan ve kat konseptinin bir diğer etkili elemanı olarak tasarlanan eğrisel merdiveni de içine alan, toplamda iki kata yayılan bir ışıklık tasarlanmış. BAB Architects, kat konseptine bu ışıklık detayını da ekleyerek katın renk ve malzeme seçimleriyle kurgulanan yalın karakterinin yapısal olarak çarpıcı bir kimlik kazanmasını hedeflemiş.

Açık ofis katlarının konsepti; yeni nesil ve şeffaf bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla geliştirilmiş. Katlara ait idari odalar dışında kalan tüm alanların işlevsel ve mekansal ayrımları sadece kot farklılıkları oluşturan platformlar ve geçirgen özel imalat mobilyalar ile sağlanmış. Yalın fakat sofistike bir çalışma ortamı yaratmayı hedefleyen BAB Architects ekibi, malzeme ve renk seçimlerinde arka planda açık gri tonlar ve ufak ahşap dokunuşlar ile dingin, aydınlık bir fon tercih etmiş. Oluşturulan bu aydınlık fon her bir ofis katının ve Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlüğü ve Açık Ofisi projesinin genel konseptinin ortak tasarım dilini temsil ediyor. Bir diğer taraftan ise her bir açık ofis katının tekrarlanan ortak yüzeylerinde öne çıkartılmak üzere kata özel bir renk seçilmiş. Böylece ofis katlarının tasarım kurgusu aynı zamanda her katı temsil eden ayrı bir renk konsepti üzerine oluşturulmuş.

Birinci bodrum kat ve zemin kat konsepti; bu iki kat için beş buçuk metreyi bulan kat yüksekliklerinin etkili bir şekilde kullanılmasını amaçlayan mimari çözümlerle, özel imalat mobilyalar ile zemin, tavan ve duvar yapı elemanlarının genel tasarımın da bir parçası olan eğrisel formlarla tasarlanmasıyla dinamik, çok amaçlı ve fonksiyonel ortak alanlar yaratmayı amaçlayan bir yaklaşım ile geliştirilmiş.  Proje genel konseptinde olduğu gibi bu iki katta da açık gri ve tonlarını tercih eden BAB Architects mat ve parlak yüzeyler halinde yer yer ahşap yüzeyler kullanılmasıyla oluşturulan yalın bir arka plan üzerinde esasen sofistike bir etki hedeflemiş. Bu katlar da kapsamlı bir peyzaj projesi beraberinde yeşilin mekan içerisine en etkili şekilde taşındığı katlar olmuş.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ