Çekiç Magazin

SON DAKİKA

2023 ve Ötesindeki Yapay Zeka: En Önemli Araştırma ve Geliştirme Trendleri Yayınlandı

Şirketlerin yenilikçi dijital ürünler tasarlamaları için gereken inovasyon kültürünün kurulması, kurum içi girişimcilik ile geliştirilen fikirlerin doğru adımlarla hayata geçmesi ve global olarak ticarileşmesini sağlayan <a href="http://r.
13 Temmuz 2023 | 49 kez görüntülendi.
2023 ve Ötesindeki Yapay Zeka: En Önemli Araştırma ve Geliştirme Trendleri Yayınlandı

Şirketlerin yenilikçi dijital ürünler tasarlamaları için gereken inovasyon kültürünün kurulması, kurum içi girişimcilik ile geliştirilen fikirlerin doğru adımlarla hayata geçmesi ve global olarak ticarileşmesini sağlayan GOOINN Innovation, bu ay sektör raporlarında son yıllarda çok önemli atılımlar yaşanmış Yapay Zeka (AI) pazarını, gelecek trendleri ve kullanım alanlarını derinlemesine mercek altına aldı.

Günümüzde yapay zeka teknolojileri, hayatımızın çeşitli yönlerine entegrasyonla birlikte hızla gelişmeye devam ediyor. 2023 Yapay Zeka Raporu’nda devam eden yapay zekadaki tüm geliştirmelere, açıklanabilir yapay zekaya, yapay zeka etiğine ve robotik yapay zekanın yeni sınırlarına değinildi.

“Pazar, 2030 yılında 2 trilyon dolara yükselecek”

GOOINN’in 2023 Yapay Zeka Raporu’na göre, küresel yapay zeka pazarının büyüklüğü 2022 yılında 428 milyar dolar olarak değerlendirildi. Bu pazarın 2023 yılında 515,21 milyar dolara, 2030 yılında ise yaklaşık 2 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor.

“Herkes veri kümelerine erişebilecek”

Yapay zeka, dijital çağda devrim niteliğinde önemli bir faktör olduğunu kanıtlarken büyük şirketler, yapay zekayı kurumsal hayatta daha erişilebilir hale getirmek için çalışıyor. Ayrıca, çeşitli şirketler daha iyi bir müşteri deneyimi sağlamak için yapay zeka teknolojisinden yararlanıyor.

GOOINN’in 2023 Yapay Zeka Raporu’na göre, yapay zeka inovasyonunun hızını artıran en önemli faktörlerden biri geçmiş veri kümelerine erişim oldu. Bugün, veri depolama ve erişimin daha ekonomik hale gelmesiyle birlikte, sağlık tesisleri ve devlet kurumları yapılandırılmamış verileri daha erişilebilir hale getiriyor. Zengin veri kümelerine erişim sağlayan yeni nesil bilgi işlem sistemleri, bilişimcilerin ve araştırmacıların daha hızlı inovasyon yapmasını sağlıyor.

Diğer yandan derin öğrenme ve neural network alanındaki gelişmeler de havacılık, tıp, imalat ve otomotiv gibi birçok sektörde yapay zekanın benimsenmesini kolaylaştırıyor. Neural network, benzer kalıpları belirlemeye ve sabit çözümler sağlamaya yardımcı oluyor. Neural network doğru ve kesin versiyonlar geliştirmek için geleneksel makine öğrenme sistemlerinin yerini alıyor. Raporda ayrıca, yeni makine öğrenimi tekniklerinin yapay zeka sürümlerinin eğitilmesinde ve kullanım şeklini değiştirmesinde kullanılacağının beklendiği belirtiliyor.

“Otomasyonla dönüştürerek sektörlere fayda sağlayacak”

Yapay zeka, insanların yaşamlarını iyileştirmek için bilgisayar sistemlerinin işleyişinin sınırlarını zorlayarak makinelerin doğal bir şekilde hareket etmesini ve insanların günlük olarak yaptığı birçok görevi yerine getirmesini sağlıyor. Bu nedenle, yapay zeka, çeşitli karmaşık işlemlerin uçtan uca otomasyonu ile sonuçlanan ve böylece insan hatasını azaltan yeni nesil ilerlemelerin ve gelişmelerin gelişmiş bir versiyonu olarak tanımlanıyor.

Rapora göre, yapay zeka destekli sistemler; İnsan hatalarını azaltma, tekrarlayan görevleri ve süreçleri otomatikleştirme, büyük verileri sorunsuz bir şekilde işleme, hızlı karar vermeyi kolaylaştırma, dijital asistan işlevi görme, tehlikeli görevleri etkin bir şekilde yerine getirme, süreçlerin ve iş akışlarının iyileştirilmesine yardımcı olma, tıbbi uygulama desteği sunma ve tam zamanlı çalışma gibi şekillerde sunduğu avantajlar ile bir dizi sektörü artan bir ivme ile dönüştürmeye devam edecek.

Yapay zekanın kullanım alanlarının ise; Sanal Asistan veya Chatbot’lar, Tarım ve Çiftçilik, Oto-pilot Sistemleri, Alışveriş ve Moda, Güvenlik, Spor Faaliyetleri, Üretim, Stok ve Envanter Yönetimi, Sürücüsüz Otomobiller, Sağlık Hizmetleri ve Tıbbi Görüntüleme Analizi, Depolama ve Lojistik Tedarik Zinciri gibi geniş bir yelpazede olacağını belirtiliyor.

2023 ve Ötesindeki Yapay Zeka Trendleri

Herkes tarafından ulaşılabilir olacak

Yapay zeka, herkes tarafından erişilebilir olması, her şirket ve kuruluşun bundan faydalanabilmesi durumunda tam potansiyeline ulaşacaktır. Neyse ki 2023’te bu her zamankinden daha kolay olacaktır. Giderek artan sayıda uygulama, uzmanlık seviyeleri ne olursa olsun yapay zeka kullanışlılığını herkesin kullanımına açık hale getirmektedir. Bu, bir fare dokunuşuyla gelişmiş görselleştirmeler ve raporlar oluşturmamızı sağlayan uygulamalara, e-postalara bakmak veya yazmak için gereken bilgi miktarını azaltan içerik önerileri kadar basit olacak.

İhtiyaça göre kendi uygulamanızı yapabileceksiniz

İstediğiniz fonksiyonu gerçekleştirebilen bir uygulama yoksa, bu noktada kendi uygulamanızı yapmak giderek daha kolay hale gelecek. Nasıl kodlanacağını bilmiyorsanız, gelişen kodsuz ve düşük kodlu aşamaların sayısı çok daha önemli hale geliyor.

Yaratıcı yapay zeka araçları artacak

Bilimin gelişmekte olan bir bölümü, tüm yetenek kümelerinin en önemli özelliklerinden biri olan yaratıcılığı taklit edebilecek yaratıcı yapay zeka dediğimiz yapay zeka araçları ve uygulamaları oluşturmaya kendini adamış durumda. Yaratıcı yapay zekanın (GPT-3 gibi) 2023’te işletmeler tarafından her türlü amaç için kullanılabilecek mühendislik bilgileri oluşturmak adına giderek daha alışılmış bir şekilde kullanıldığını göreceğiz.

Chatbot, Makine Öğrenimi (Machine Learning), Derin Öğrenme (Deep Learning) ve Neural Network gibi yapay zekada en çok bilinmesi gereken terimlerin detaylıca araştırıldığı GOOINN raporunda ayrıca, Inodash Open AI gibi popüler yapay zeka örnekleri ve Türkiye’deki startup’lar incelendi.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ