Çekiç Magazin

SON DAKİKA

Deneyimli Liderlerin Yeni Bakış Açısı: Lazer Koçluk

İş dünyasının giderek daha fazla ihtiyaç duyduğu çeviklik yaklaşımına dayalı çalışma şekli, özellikle kalabalık ekiplerle çalışan kurumlarda hızlı sonuç üretme ihtiyacını da artırdı.
18 Ağustos 2022 | 55 kez görüntülendi.
Deneyimli Liderlerin Yeni Bakış Açısı: Lazer Koçluk

İş dünyasının giderek daha fazla ihtiyaç duyduğu çeviklik yaklaşımına dayalı çalışma şekli, özellikle kalabalık ekiplerle çalışan kurumlarda hızlı sonuç üretme ihtiyacını da artırdı. Bu ihtiyaç, beceri temelli bir eğitimle uygulamalı olarak öğretilebilir bir koçluk türünü ortaya çıkardı. ‘Laser Coaching’ yani Lazer Koçluk. Türkiye’nin lider koçluk okullarından Adler Central Europe’un Genel Müdürü Eser Ozar, lazer koçluğu ve iş dünyasının liderleri için önemini anlattı.

Son dönemde hepimiz hem özel hem de iş hayatımızda yaşadığımız olağanüstü döneme adapte olmanın bir çaba gerektirdiğini ancak bu dönemden çıkmanın ve yeni düzene ayak uydurmanın daha büyük çaba gerektirdiğini deneyimledik. Uzun bir süre evlerimizde işimizi, yaşantımızı düşünmek ve yeni kararlar alma fırsatı bulduk.

Tek başına liderliğin yeterli olmadığının anlaşıldığı iş dünyasında, ‘Soru Sorma-Dinleme-Yansıtma-Takdir Etme’ gibi en temel koçluk yetkinliklerini kullanarak performans, kariyer, öğrenme, işe bağlılık, iş yerinde doyum ve mutluluk gibi insani konularda 20 dakikada uygulanabilir koçvari bir görüşmeyi temel alan, beceri temelli bir eğitim ile uygulamalı olarak öğretilebilir bir koçluk yaklaşımı ortaya çıktı. ‘Lazer Koçluk’ adı verilen bu yaklaşım, iş dünyasında hızla kabul gördü.

Peki koçluk mesleğinden farkı ne?

Lazer koçluk, iş-insan dengesini kurarken, iş insanlarına, liderlik yetkinlikleri ile koçluk yetkinliklerinin kesiştiği noktada insan insana iletişimi geliştirecek bir model ve bir araç sunuyor. “Lazer Koçluk Programları, öncelikle iş liderleri için bir program olsa da, liderdeki değişimin yarattığı dalga etkisinin çalışanın da benzer becerileri kazanmasını sağladığını unutmamak gerekir” diyen Ozar, koçluk ve lazer koçluk arasındaki farkı şöyle özetledi:

“Koçluk, kendi yetkinlikleri ve etik kuralları olan bir meslek. Koç ve danışan arasında biribiriyle bağlantılı görüşmelerden oluşan yaklaşık 6 aylık bir süreci kapsıyor. Belirli bir ilişki çerçevesi var ve belirli bir değişim hedefine doğru zamana yaygın olarak ilerliyor. “Lazer Koçluk” ise lidere belirli yetkinlikleri bir model çerçevesinde kazandırıyor. İlişki çerçevesi, koç ve danışan değil; lider ve çalışan. Görüşmeler, belirli bir süreç içinde değil ihtiyaç olduğu anda gerçekleştiriliyor. Liderin uyguladığı, çalışanın ilham aldığı bir ilişki/iletişim/görüşme modeli.”

Neden “Lazer”?

“Dünya haritasında bir noktayı tarif etmeye çalışmamız uzunca bir zaman alır. Hepimizin zaman zaman kullandığı Laser Pointer ile o noktayı işaret etmek gibi Lazer Koçluk da nokta atışı, ihtiyaç duyulduğu anda, gerçek zamanlı olarak uygulanabiliyor. Hedef, yapılandırılmış görüşmeyi 20 dk. gibi kısa ama etkin bir sürede tamamlamak. Farkındalık – Seçim – Eylem aşamaları lidere ve çalışana bir yön ve hedef bilinci veriyor. Farkındalık seçeneklerdeki zenginliği, seçeneklerin ele alınması kişi için en doğru eylemin seçimini getiriyor. Hızlı ve net değişim hedefleniyor.”

Çalışanlar, çevik ve esnek lider istiyor

“Önce liderlik kimliğinin ne olduğu ve kişinin diğer hangi kimlikler arasında dans ettiği belirleniyor. Kimseden yönetici kimliğini bırakmasını istenilmiyor ancak ne zaman ‘çevik ve insan odaklı lider’ kimliğine sahip çıkılacağı sorusuna cevap veriyoruz. Şu anda hangi kimliğe, hangi beceriye ihtiyacım var sorusuna cevap verebilmek bilgi ve deneyimle mümkün. Çeviklik ve esneklik ise liderin hareketini kolaylaştırıyor. Sadece iş ve iş sonuçlarını değil, değerleri, güçlü yanları gören, takdir eden, geri bildirim veren bir lider, insan odaklı bir ilişkiyi çalışma ortamına getiriyor. Çalışanı tüm yönleriyle bütün olarak ele alıyor. İnsan Odaklı Lider, bu bütünlük içinde herkesin eşsizliğini kabul ederek, çeşitlilikle iletişim kurma becerisi kazanıyor. Görüşme modeli, konuların nasıl ele alındığı ile ilgili bir yöntem getirdiği için lider ve çalışan arasında bir ilişki anlaşması yaratıyor. İnsan odaklı bir ilişkide nasıl olunacağıyla ilgili gelişim sağlıyor. Sağlanan güvenli alan, dalga etkisiyle iş ortamında açık ve güvenli bir  alan yaratıyor.”

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ